5 basissmaken en mijn ervaring met smaak (MS)

Verschillende smaken, ik ben er gek op! Als je mij volgt op de social media, dan is het je waarschijnlijk al wel opgevallen dat ik altijd opzoek ben naar nieuwe smaken. Ik heb door mijn MS al veel meegemaakt qua het ervaren van smaken.
Aangezien ik gek ben op smaken zoek ik in mijn maaltijden naar de verschillende smaken en voeg ik geregeld nog een ingrediënt toe voor extra smaak.

Smaken kunnen wisselen. Zo ben ik nu gekker op andere smaken dan ik eerder was.
Bij mij is het ook zo dat de MS hier een tijdje invloed op heeft gehad of dat het mijn smaakbeleving heeft veranderd.
Om meer over smaken te weten te komen, heb ik meer informatie gezocht over welke smaken er zijn en hier vertel ik in deze blog meer over.

Basissmaken

Er zijn 5 basissmaken, namelijk:
Zoet
Zuur
Bitter
Zout
Umami

Umami staat voor ‘hartig’.

Nu om ik erachter dat metaal ook als smaak genoemd wordt, maar dat is geen basissmaak.

Mijn favoriet uit de 5 smaken is nu een sterke en/of pittige smaak. Mijn smaak heeft zich door hoe ik nu eet, wat dus grotendeels sterke/pittige smaken zijn, aangepast hierop.
Ik weet nog heel goed dat ik bijv wasabi eerst echt niet lekker vond, maar nu ben ik juist opzoek naar een heftige smaak.

Ervaring van smaakbeleving & MS

Zoals ik al vertelde heeft mijn smaak zich aangepast.
Ik weet nog heel goed dat ik in het ziekenhuis lag voor een prednison kuur en dat ik toen geregeld zout toevoegde aan mijn maaltijden. Dat deed ik omdat ik een “metaal” smaak in mijn mond had door de prednison.
Ook ging ik met deze keer prednison los met salmiak snoepjes, want dat proefde ik nog en de smaak van andere snoepjes proefde ik niet meer. Met zout heb ik het vaker gehad, als ik thuis spinazie at, dan voegde ik ook extra zout toe, dus wellicht had het met elkaar te maken.

Nu weet ik dat zout belangrijk is voor je gezondheid, het is namelijk van invloed op je bloeddruk. Maar teveel zout is niet goed voor je. Aan veel producten is tegenwoordig zout toegevoegd om het product langer houdbaar te maken, daarom is het erg goed om in de gaten te houden dat je niet teveel zout eet op een dag.
Voor 1 dag wordt 6 gram zout als maximale hoeveelheid aangeraden, sinds ik hierachter kwam met mijn studie heb ik mij daaraan gehouden en dat doe ik nog steeds.


Wat is  jouw favoriete smaak?

Liefs Jelske

Dit artikel delen?

Delen op Facebook
Delen op Twitter
Delen op LinkedIn
Delen op Pinterest

Eén reactie

Geef een reactie