Plantaardig/veganistisch eten en gezond eten met hulp van de Digitale Buddy

Zoals vast opvalt, eet ik plantaardig/veganistisch. Ik ben op deze manier gaan eten voor mijn gezondheid aangezien ik de chronische ziekte MS heb. Sinds ik op deze manier eet heb ik mijn energieniveau beter in de hand. Het spreekt mij dan ook meer dan aan dat er steeds meer interesse komt voor plantaardige/veganistische voeding en dat het steeds normaler wordt gevonden. Ik ben tijdens mijn opleiding tot diëtiste gestart met onderzoek doen naar de gezondheidsvoordelen en op den duur ben ik het in de praktijk gaan brengen. Op dit moment wil ik niet meer anders want deze manier van eten levert mij erg veel op!

Gezondheidsvoordelen plantaardig/veganistische voeding
Steeds vaker komt naar voren dat plantaardig/veganistisch eten goed is voor je gezondheid. Het heeft er mee te maken dat veganistische voeding voor veel mensen bestaat uit het eten van meer groente en fruit. Laten we voorop stellen dat het goed is om genoeg groente en fruit te eten voor je gezondheid. De meest recente adviezen hierover geven aan dat er wordt aangeraden minimaal 250 gram groente en 2 stukken fruit per dag te eten.

Bij veganistische voeding zijn er 2 kanten. Veganistische voeding betekent namelijk niet dat het alleen maar gezond is, het kan net zo goed ongezond zijn. Zo zijn bijvoorbeeld producten als patat en gebakjes met veel suiker ook veganistisch te krijgen. Met deze reden zeg ik ook liever dat ik plantaardig eet, aangezien ik plantaardig eet voor mijn gezondheid.

Gezonde voeding helpt voor de meeste mensen bij het krijgen van meer energie. Het heeft er mee te maken dat de voeding die genomen wordt makkelijker op kan worden genomen door je lichaam en minder zorgt voor het pieken en dalen van je bloedsuikerspiegel. We kennen immers vrijwel allemaal de bekende ‘suikerdip’, wat te maken heeft met je bloedsuikerspiegel.
Volkoren producten bevatten minder tot geen ‘simpele suikers’, hierdoor stijgt je bloedsuikerwaarde minder snel en niet zo ver/hoog als bij het gebruik van producten met simpele suikers waarin het suikergehalte hoger is. Met deze reden helpen volkoren producten bij het in stand houden van een constantere bloedsuikerspiegel.

Steeds meer worden de gezondheidsvoordelen van het eten van groente en fruit gedeeld. Door plantaardige voeding een grotere plek in te laten nemen in je voedingspatroon krijg je snel een groter aantal verschillende vitaminen en mineralen binnen.

Maaltijden hoeven niet altijd voor 100% plantaardig te zijn. Pak wat je pakken kan qua aanpassingen in je voedingspatroon, alle kleine beetjes helpen tenslotte.

Het is belangrijk dat iemand die (meer) plantaardig/veganistisch eet zorgt dat alle vitamines worden genomen. Zo bevatten plantaardige producten geen vitamine B12 en D, deze moeten worden bijgeslikt als je compleet plantaardig/veganistisch eet. Hierover geen zorgen, want het wordt steeds meer toegevoegd aan de plantaardige producten.

Zuivel
Steeds vaker wordt er gezegd dat melk en kaas ontstekingsbevorderend werkt bij mensen met MS, alhoewel er nog onvoldoende onderzoek is gedaan om te kunnen zeggen dat het bij iedereen het geval is.

In de Digitale Buddy is kortgeleden een pilotstudie gedaan over Voeding en MS. Hieraan deden ruim 230 gebruikers van de Buddy mee. De deelnemers die aan de Eetscore hebben meegedaan, hebben persoonlijk advies gekregen. Het grote aantal laat zien dat er veel interesse is naar voeding.
BETTER richt zich op het toespitsen van de wetenschappelijke onderbouwde Eetscore bij MS. Dat doen ze samen met het Nationaal MS Fonds, Wageningen University, Alliantie Voeding in de Zorg en MS4 Research Institute, wat laat zien dat er van meerdere kanten mee wordt gedacht voor het beste resultaat. De nieuwste inzichten over voeding en MS worden gedeeld in de Buddy. Veel deelnemers aan het onderzoek gaven aan dat ze graag advies willen over zuivel en vleesvervangers, maar allereerst is de informatie ‘Voeding en beloop MS’ te vinden waarin de eerste inzichten worden gedeeld.

Het is een mogelijkheid om de consumptie van melkproducten te verminderen en na te gaan of het jou iets op kan leveren. Ervaringen hierover worden gedeeld in de Community van BETTER (BETTER, 2020).

Mijn voorkeur gaat uit naar het gebruik van plantaardige melk. Voorbeelden hiervan zijn bijv sojamelk, zonder suiker. Het is bij vrijwel alle supermarkten te krijgen van vaak het huismerk.

Er zijn steeds meer vervangende producten voor oa melk en creme fraiche te krijgen. Laat je eens verrassen en ontdek of eventuele vervangende producten je bevallen.

Vlees vervangende producten
Tegenwoordig zijn er steeds meer vleesvervangers te krijgen. Hoe gezond de vleesvervangende producten zijn is de grote vraag, aangezien de ingrediënten en de manier van bereiden erg verschillend is. Veel producten bevatten veel zout en verzadigd vet en zijn er vaak stoffen toegevoegd om het product extra lekker te maken. Het liefste bevat een product alleen ingrediënten die je herkent en geen onbekende of chemische stoffen, maar helaas is het veelal niet het geval.

Iets dat ik voor mijzelf heb ontdekt is het maken van mijn eigen burgers. Dit raad ik dan ook aan om eens te doen. Op deze manier weet je tenminste écht wat erin zit.
Een mogelijk recept voor het maken van bonenburgers is via deze link te vinden.

De voordelen van een plantaardig/veganistisch recept
Sinds ik plantaardig ben gaan eten heb ik vele voordelen ontdekt hiervan, terwijl ik mij dit in het begin (nog) niet voor kon stellen.

Voor mij ‘opvallende’ voordelen;

  • Ik heb mijn energielevel meer in de hand, ik weet waarvan ik energie krijg ipv inlever
  • Maaltijden zitten snel vol met verschillende kleuren, wat duidt op verschillende vitamines
  • Maaltijden zijn snel aan te passen naar ieders smaak, ook als niet iedereen compleet plantaardig eet
  • Minder kans op schadelijke stoffen in de gerechten
  • Ik ben mij veel bewuster van wát ik eet en geniet hierdoor des te meer van mijn maaltijden

De Digitale Buddy van BETTER
BETTER geeft zelfvertrouwen en structuur in je leven. Informatie wordt vertaald naar persoonlijke adviezen.

De Digitale Buddy helpt mensen met MS om overzicht te houden, meer informatie te krijgen en het stimuleert in het behalen van je persoonlijke doelen.
Ik gebruik de Digitale Buddy voor het krijgen van de nieuwste informatie en het afvinken van mijn doelen waardoor ik uit elke dag iets positiefs haal. Het helpt mij om naar het positieve te kijken van een dag.

De Digitale Buddy is te downloaden via www.bettertoday.nl
Het recept linzen pompoen stoof is samen met meer andere recepten te vinden in de Digitale Buddy van BETTER.

Dit artikel delen?

Delen op Facebook
Delen op Twitter
Delen op LinkedIn
Delen op Pinterest

Geef een reactie